Twee weken later was ik gewoon al naar Amerika en China aan het versturen - Books Art Liberty

Gepubliceerd op 8 februari 2022 om 13:00

Annelies is in 2019 begonnen met haar bedrijf Books Art Liberty. Ze maakt booksleeves om je boeken beter te laten beschermen tegen gevouwen bladzijdes of gebroken kaften; wat bijna wel bij elk boek gebeurd die we hebben. In dit interview vertelt Annelies over haar bedrijf Books Art Liberty. 

Hoe is je bedrijf ontstaan?

Door helaas wat nare ervaringen binnen de theaterwereld ben ik genoodzaakt geweest te stoppen met mijn werkzaamheden. Ik bleek PTSS (posttraumatische stressstoornis) te hebben en ging hiervoor in therapie. Doordat ik thuis kwam te zitten ben ik wel weer meer gaan lezen en zo ontdekte ik de bookstagram en haar community. Daar spotte ik voor het eerst de booksleeve. Ik dacht dat moet ik hebben! Maar ik kon niet helemaal sleeves vinden naar mijn smaak. Niet mijn soort stofje en ik vond het jammer dat veel booksleeves niet af te sluiten waren. (Het aanbod is enorm gestegen maar 2 jaar terug viel er nog niet zoveel te kiezen ;)).

Mijn verjaardag kwam eraan en ik vroeg aan mijn moeder een naaimachine. Na twee weken dag en nacht alleen maar sleeves gemaakt te hebben. Oftewel na er 20 te hebben laten mislukken begon ik het onder de knie te krijgen, ik had er super veel plezier in. Dus nog geen maand later opende ik mijn Etsy shop, wie niet waagt wie niet wint en elke euro is meegenomen. Twee weken later was ik gewoon al naar Amerika en China aan het versturen.

    Hoe verliepen de eerste weken?

    Ik ben begonnen met het maken van booksleeves op 1 juni 2019 (toen kreeg ik mijn naaimachine) en 1 juli ging mijn Etsy shop open. Ik had werkelijk geen idee hoe Etsy werkte. Of mensen mijn spullen wel zouden willen. Ik had uberhaupt geen idee! Ik begon gewoon. De beren kwamen pas veel later. Dus het begin verliep eigenlijk vrij soepel. Ik werd een paar maanden later zelfs al uitgenodigd op boek evenementen en had mijn eigen kerstwinkel waardoor er heel wat mensen met kerst een booksleeve cadeau hebben gekregen.

    Wat of wie heeft je geïnspireerd met het oprichten van je bedrijf?

    Ik was als theaterdocent al zelfstandig ondernemer, dus het creëren van mijn eigen werk en hoeveelheid was mij niet vreemd. Mijn vriend is al meer dan 15 jaar ondernemer en ook binnen mijn familie hebben we heel wat ondernemers. Ik heb dit aspect dus nooit eng gevonden, omdat ik om mij heen zag hoe hard het werken is, maar ook hoe succesvol je kunt zijn. Op booksleeve gebied volgde ik in 2019 Belle’s Booksleeves. Zij was erg zichtbaar op instagram en deelde heel open alles in haar leven. Ook toen ze besloot te gaan stoppen. Haar liefde voor het product deed die van mij alsmaar groeien. En zij had echt een unieke en eigen stijl waardoor ik al snel die van mij ontdekte. Namelijk compleet het tegenovergestelde haha. Waar zij van felle kleuren en bonte stoffen hield, koos ik voor luchtballonnen, dierprintjes en bloemen.

    Waar komt de naam Books Art Liberty vandaan?

    De naam begon als naam van mijn bookstagram account. Niet wetende dat hier een bedrijf uit voort zou komen. Books spreekt daarom denk ik voor zich. Ik wilde echter meer delen dan alleen dat wat ik las. Ik werkte toen bij een museum en dacht dat het wel leuk zou zijn ook online dingen te delen over de verschillende kunstwerken. Daar kwam in eerste instantie ‘art’ vandaan. Maar als je nu kijkt denk ik dat het kunstzinnige echt wel terugkomt in de sleeves. En onder het stukje liberty wilde ik onze reizen delen. Maar nu staat liberty echt voor de vrijheid die mijn bedrijf mij geeft. Het heeft me tijd gegeven om te kunnen helen van mijn PTSS en de dingen even op mijn eigen manier te kunnen doen. En dat is heel belangrijk voor mij. Vrijheid speelt als thema altijd wel een rol in mijn leven.

    Annelies maakt de booksleeves zelf, dus het is echt een handmade product! Ze heeft verschillende collecties; zoals onder andere, Harry Potter en Disney booksleeves. Annelies werkt samen met verschillende kunstenaars, ondernemers en auteurs; ze zet hun eigen gemaakte creatie op een booksleeve. Als je naar iets heel anders zoekt kan je ook nog een custom booksleeve maken, Annelies maakt de booksleeve dan helemaal naar jou wens. 

    Hoe ga je te werk?

    Het maakproces begint altijd bij het uitzoeken van stofjes. Ik probeer elk kwartaal/seizoen wel echt een nieuwe collectie uit te zoeken. Ik krijg natuurlijk ook veel vragen en verzoekjes. Ik blijf echter wel altijd kiezen voor stoffen die ikzelf ook heel tof vind. Ik heb gekozen voor 4 verschillende kleuren aan binnenstof en gebruik foam voor de stevigheid. Nu 2 jaar verder doe ik groots inkopen bij een groothandel en haal ik vaak voor een jaar aan materiaal in huis. Mijn naaimachine staat boven bij ons thuis in mijn boekenkamertje en vanuit daar maak ik de booksleeves. En daarmee een enorme rotzooi!

    Heel recentelijk heb ik een aantal vrouwen gevonden die mij de komende tijd gaan helpen met het maken van de sleeves. Nog steeds handmade! Verder qua afwerking en maten is vrijwel alles mogelijk en men kan dit in de shop al aangeven. Maar het leukste vind ik nog steeds om een sleeve met knoop te maken.

    Je werk ook samen met andere kunstenaars, hoe is dit ontstaan?

    Toen ik net begon met mijn shop vond ik Another View op instagram en was op slag verliefd op haar tekenstijl. Ik vroeg haar mijn logo te ontwerpen. Ik denk dat het echter onze honden waren waardoor we elkaar af en toe op instagram spraken. Nadat ik bedacht had dat ik ook art en foto’s op stof kon drukken heb ik eerst de art van mijn vader gebruikt (Lord of the Rings). Ik herinner mij eigenlijk niet eens meer welke nu de eerste was die gemaakt is met Another View, maar ik heb haar gevraagd. Dit geldt ook voor Emmy Zonemaan. Wij komen beide uit Den Bosch en ik was vaste klant bij haar shop Letters & Lights. Ook daar was de vraag snel gesteld of haar art op mijn producten mocht.

    Ik krijg ook wel eens verzoekjes zoals, bijvoorbeeld voor de KING en QUEEN serie van Olivia Lewis. Vind ik alleen maar leuk! Dus als er illustratoren zijn die dit lezen en denken ik wil mijn art ook op een booksleeve! Neem dan zeker even contact op.

    Heb je concurrentie?

    Toen ik begon was er amper concurrentie maar dit is wel in een rap tempo aan het veranderen. Bij 95% van de shops zie ik ze echt niet als concurrentie. Omdat het product niet van mij is, ik heb het niet bedacht en iedereen is vrij om het te maken. En makers die er helemaal hun eigen draai aan weten te geven, eigen materialen gebruiken en een andere look toepassen kan ik alleen maar toejuichen!

    De overige 5% kan me soms een middag of avond stress opleveren. Dan laat ik het los. Dat is niet de energie die ik bij me wil dragen. Kopieergedrag gun ik niemand. Het is echt veel leuker om je eigen creatie te maken en dat, dat dan een succes wordt! Dan heb je het echt zelf gedaan.

    Heb je toekomstplannen voor Books Art Liberty?

    Ontzettend veel! Zoals ik eerder al even aangaf zijn we aan het uitbreiden waardoor er meer handen booksleeves kunnen maken. Hierdoor kunnen we hopelijk als Corona het toelaat een jaar tegemoet gaan waarbij we op alle toffe evenementen kunnen gaan staan. Dit geeft ook ruimte om mijn aanbod nog meer te vergroten en de levertijd te versnellen. En nog heel veel plannen die ik nog even voor mezelf houdt, maar op mijn instagram account ben je als eerst op de hoogte.

    Wat zou je nog willen bereiken?

    Dat mijn producten niet meer weg te denken zijn uit de boekenwinkels. Dat ze daar naast de boeken in de schappen liggen. Dat is mijn ultieme droom. Verder zou ik willen bereiken dat ik er volledig rond van kan komen. Nu werk ik er nog naast.

    Tot slot, heb je advies voor beginnende ondernemers?

    Sorry voor mijn woorden, maar heb de ballen om te investeren. Blijf bij jezelf en blijf uniek. Hou van je product, want het is hard werken. Er gaat heel veel tijd en energie in zitten en dit moet je echt willen.

    Zelf heb ik 2 booksleeves van Annelies; ze werken echt top en zo raken mijn boeken minder snel beschadigt. Dus voor alle boekenliefhebbers raad ik de booksleeves van Annelies zeker aan. Meer informatie over de booksleeves die Annelies maakt kan je vinden op haar website: https://www.booksartliberty.com/ 

    En zoals ze zelf al zei; als je op de hoogte wil blijven over Annelies en haar toekomstige plannen volg haar dan zeker op instagram: https://www.instagram.com/books_art_liberty/ 

     Reactie plaatsen

     Reacties

     Er zijn geen reacties geplaatst.