Mijn ideaalbeeld is om samen met studenten minder in het klaslokaal te zitten en meer op pad te gaan! - Marieke Baljé

Gepubliceerd op 16 februari 2022 om 13:00

Marieke Baljé (links van de foto hierboven) is een zelfstandige ondernemer; haar passie ligt bij fotografie en het maken van documentaires. Marieke heeft  samen met haar man een eigen productiebedrijf; ze maken verschillende series voor televisie en bedrijfsfilms. In dit interview vertelt ze over haar productiebedrijf en over docent zijn op een creatieve school!

Wilde je altijd al iets met Audiovisueel doen?

Als kind wist ik al dat ik iets creatiefs wilde doen. Na de Mavo ben ik naar Antwerpen gegaan om daar een opleiding fotografie te doen. Het was een hele leuke school, want je had daar allemaal hele creatieve richtingen; maar ik koos dus voor fotografie. Ik denk, omdat mijn opa ook fotograaf was. 

Toen ik klaar was met die fotografieopleiding vond ik mezelf nog te jong om te gaan werken. Ik wilde graag nog beter worden in het vertellen van verhalen en besloot de opleiding audiovisueel te doen aan de kunstacademie in Breda. Daar heb ik geleerd hoe je documentaires maakt.  

Wie of wat was je grote voorbeeld in de AV-wereld? 

Toen ik op de kunstacademie zat was ik erg onder de indruk van de film: 'O amour Natural', een documentaire van Heddy Honigmann. Ik hou van documentaires die me ontroeren en die me laten lachen.  

Wat voor AV-producties maakt je het liefst? 

Ik hou het meest van documentaires! Maar ik heb ook een tijdje video’s gemaakt die wat commerciëler waren. Wat ik daaraan leuk vind is dat je met de ogen van de klant moet kijken. Je moet je dus eerst ook verdiepen in die klant.  

Hoe is je eigen productiebedrijf ontstaan?

Ik heb altijd als zelfstandig gewerkt. Eerst alleen, als freelancer. Later ben ik een productiebedrijf gestart met mijn man. Toen waren onze kinderen nog klein en werkte we veel vanuit huis. Dat was praktisch. Later hebben we een studio gehuurd. We maakte verschillende series voor de televisie maar ook veel bedrijfsfilms. We deden praktisch alles met z’n tweeën. Ideeën bedenken, productie, regie, camera en montage. Bijna alle producties hadden een documentair karakter. Samen met een vriendin heb ik nog een paar jaar wat commerciëler werk gemaakt. Dat was ook heel gezellig. Samenwerken met je beste vriendin.  

    Marieke is ook docent storytelling op het Mediacollege Amsterdam en geeft les aan creatieve studenten. Ze vind het heel leuk om te werken met jongere mensen en tegelijkertijd met haar vak bezig te zijn. 

    Wat vind je zo leuk aan het lesgeven op het Mediacollege Amsterdam?

    Ik ben ruim 2 jaar geleden voor het eerst begonnen met lesgeven op het Mediacollege. Daarvoor heb ik altijd als zelfstandig ondernemer gewerkt in de AV- business en als fotograaf. Het is natuurlijk heel leuk om je eigen vakkennis en ervaringen over te dragen op jonge mensen. Maar ik leer ook veel van de studenten! Zij kijken soms weer heel anders tegen bepaalde aspecten van het vak aan en dat houdt mij ook scherp. Ook zijn studenten vaak kritisch op de lessen wat mij weer uitdaagt om deze zo creatief, leerzaam en uitdagend mogelijk te maken. Het verzinnen van verschillende opdrachten en het begeleiden van de uitvoering daarvan is super spannend. Het doel is altijd om samen met studenten uit te zoeken waar hun eigen krachten en talenten liggen zodat ze met zelfvertrouwen door kunnen groeien.  

    Wat wil je nog bereiken?

      Lastige vraag. Ik zou graag een nog betere docent en coach willen worden en op het Mediacollege ben ik samen met het team nog volop bezig met het ontwikkelen van het onderwijs in het algemeen en met de nieuwe opleiding Photographic Designer in het bijzonder. Mijn ideaalbeeld is om samen met studenten minder in het klaslokaal te zitten en meer op pad, het werkveld, de stad Amsterdam in!  Als laatste zou ik het heel tof vinden om samen met studenten eens een heel groot documentaire filmproject te maken dat op IDFA in première gaat. 

      Tot slot, wat zou je willen meegeven aan beginnende AV'ers?

      Probeer zoveel mogelijk uit! Wees niet bang om te falen. Je kunt zoveel leren van ‘fouten’ maken. En werk aan je netwerk. Wees niet bang om op mensen af te stappen.  Vraag ze de oren van hun kop (jij bent alvast goed begonnen ; ) en werk samen. Je kunt zoveel leren van elkaar. En doe de dingen die je doet met plezier!  

              Reactie plaatsen

              Reacties

              Er zijn geen reacties geplaatst.