Siona heeft in 2018 haar eigen bedrijf gestart, JIJ hoort erbij; met als doel om jongeren te helpen tegen eenzaamheid. Zelf was Siona een eenzame jongere, gelukkig ligt die periode ver achter haar en probeert ze in het heden andere jongeren dichter bij elkaar te brengen. In dit interview vertelt Siona over haar bedrijf, hoe ze zelf van haar eenzaamheid is afgekomen en wat ze doet voor andere jongeren met eenzaamheid.
Wanneer ben je JIJ hoort erbij begonnen?
3 jaar geleden ben ik met JIJ hoort erbij begonnen, met als uitgangspunt om jongeren die eenzaamheid ervaren samen te brengen. Jongeren willen ook andere jongeren ontmoeten, maar weten niet zo goed hoe en daar is JIJ hoort erbij voor.
Toen ik begon heette het bedrijf 'You ontmoeten'. Eerst wilde ik het een alleen 'You' noemen, omdat het gaat over jij als persoon die meer gezien mag worden. Daarna werd het toch 'You ontmoeten', met de gedachte erachter dat je meer mensen mag ontmoeten. Deze naam was voor veel mensen onduidelijk, omdat ze dachten dat het een datingbureau was. Een vriend van me werkt bij een reclamebureau en kwam met het idee: JIJ hoort erbij, dat iemand erbij wil horen in de samenleving.
Wat heeft je geïnspireerd om met JIJ hoort erbij te beginnen?
Ik werkte als coördinator in een verzorgingstehuis, na een vakantie wilde ik dat werk niet meer doen, maar wilde liever andere mensen helpen en mijn eigen baas zijn. Op het journaal zag ik een item over eenzaamheid, zelf heb ik dat ook ervaren en toen wist ik het! Ik ga jongeren met eenzaamheid helpen, daarna ben ik erover gaan brainstormen hoe ik jongeren het beste kan helpen. Dus eigenlijk heb ik mezelf geïnspireerd :)
Naar welk doel streef je binnen JIJ hoort erbij?
Ik vind het heel belangrijk dat jongeren in contact komen met andere jongeren en als ik ze daarbij kan helpen vind ik dat fantastisch. Ook hoop ik dat ze zo een duwtje in de rug krijgen, in zichzelf geloven en de wereld weer aan durven.
Siona heeft zelf ook eenzaamheid ervaren als tiener en twintiger, ze had het gevoel dat ze anders was dan de rest. Haar ervaring over eenzaamheid zet ze in voor andere jongeren met hetzelfde probleem. Dit doet ze door 1 op 1 gesprekken te voeren met jongeren en leuke uitjes te organiseren om jongeren dichterbij elkaar te brengen.
Hoe is je eenzaamheid ontstaan en ben je ervan afgekomen?
Het is bij mij ontstaan, doordat ik het gevoel had dat ik anders was. Zelf was ik hoog gevoelig; veel dingen vond ik niet leuk, zoals naar de kroeg gaan of naar de kermis. Ik ging dan wel mee, omdat ik niks anders had. Eenzaamheid ontstaat vaak als de mens onzeker is of iemand durft diegene niet aan te spreken. Pesten op de basisschool heeft ook veel impact op je en kan leiden tot eenzaamheid.
Mijn eenzaamheid ging weg toen ik op salsa dansen zat, daar ontmoete ik weer iemand en met die persoon ging ik naar een verjaardag. Op die verjaardag ontmoete ik mijn huidige vriend. Zo is voor mij de sociale eenzaamheid gestopt.
Welk doelgroep help je tegen de eenzaamheid?
In totaal zitten er 36 members bij JIJ hoort erbij, de jongste bij JIJ hoort erbij is 14 jaar en de oudste is 25 jaar; dus tieners en jongvolwassene. Het grappige is dat de tieners elkaar opzoeken en de twintigers elkaar opzoeken, maar de 18-jarigen zijn ook bevriend met de mensen in de 20. De leeftijden zitten gehusseld en het matcht goed met elkaar. Ik wilde wel de tieners en twintigers opsplitsen, maar dat wilde ze zelf niet :)
De meeste jongeren die naar mij toe komen voelen zich alleen; dus echt de eenzaamheid, sommige hebben dan wel 1 of 2 vrienden of ze willen niet meer thuis zitten en wat leuks doen. Het kan ook zijn dat hun broer of zus wel veel vrienden heeft en dat willen ze ook of ze hebben een pest verleden en zijn onzeker geworden, durven anderen niet meer zo snel te vertrouwen of om contact te maken.
Hoe ga je te werk om jongeren van hun eenzaamheid af te helpen?
Als het een tiener is nemen de ouders contact met mij op en als diegene 18 jaar of ouder is komen ze zelf. Ik neem eerst zelf contact met diegene op, als hij/zij member wil worden. Dan vraag ik naar de persoon zelf en wat de wensen zijn, want kan ik die wens waar maken? Bijvoorbeeld: als diegene een beste vriendin/vriend wil vinden, dat is best een hoge verwachting en kan je ook teleurgesteld raken als dat niet lukt.
Verder probeer ik diegene te stimuleren om mee te gaan met de activiteiten en uitjes die we doen. Ze melden zich aan, maar om ook nog daadwerkelijk mee te gaan is een grote uitdaging voor ze. Ik probeer het altijd laagdrempelig te houden; dat ik ze zie en niet een onderdeel van een groep zijn, maar een toegevoegde waarde zijn van ons allemaal.
Het is al gelukt om een aantal members van hun eenzaamheidsgevoel af te laten komen. Zo zijn er 3 meiden heel goed bevriend geraakt; ze spreken elk weekend af als het kan en dan gaan ze leuke dingen doen, zoals uiteten, een film kijken en die zijn ook nog steeds member bij JIJ hoort erbij. .
Hoe breng je jongeren met eenzaamheid dichterbij elkaar?
Dit doe ik door wekelijks of maandelijks een activiteit te organiseren; om echt iets leuks te doen met leeftijdgenoten. We doen workshops, we gaan lunchen, een wandeling maken, eigenlijk van alles; om even weg te gaan met leeftijdsgenoten en niet met familie. Dit is ook mogelijk voor mensen die geen member zijn. Dus je kan altijd mee :)
Tijdens de activiteiten zijn er ongeveer groepen van maximaal 20 personen, meer wil ik ook niet; anders wordt het te groot en dan is het lastiger en spannender om contact te maken. Als iemand voor het eerst mee gaat vinden ze het altijd spannend, maar dat is meestal na 10 minuten over. Ik maak het altijd makkelijk, je hoeft je niet voor te stellen of verplicht aan een tafel met ze allen te zitten; zodat het ijs snel breekt bij diegene.
Merk je dat er nu meer mensen zijn met eenzaamheid door Corona?
Nu met corona zullen er zeker meer mensen eenzaamheid hebben, dat merk ik ook binnen mijn bedrijf. De jongeren die al eenzaamheid hadden en op een sport zitten of bij een verenging, dat viel allemaal weg door de lockdown. Daardoor verloren ze al hun sociale contacten door thuis te zitten. De meeste zoeken hun vrienden dan online op, maar bij de mensen die al thuis zaten en zich alleen voelde werd de eenzaamheid nog pijnlijker.
Heb je advies voor iemand die zich eenzaam voelt?
Doe er iets aan en dan iets wat bij je past; niet wat een ander wil, maar wat jij zelf wil; dat kan aansluiten bij een club of vereniging zijn. Probeer om onder de mensen te komen, want als eenzaamheid te lang duurt kan dat schadelijk zijn voor de hersenen; het is belangrijk om het snel aan te pakken. Je hoeft niet meteen gelijk een vriendengroep te creëren om alle feesten af te gaan in Amsterdam; heel veel jongeren die ik ken houden daar ook niet van, die willen liever wandelen. Doe wat bij je past en geloof in jezelf!
Wat Siona voor jongeren doet vind ik heel mooi, zoals ze zelf al aangaf kan eenzaamheid echt leiden tot klachten. Heb je dit interview gelezen en denk je nou, ik ervaar ook eenzaamheid en wil daarvan af of wil meer mensen ontmoeten? Bezoek dan Siona’s website voor meer informatie: https://www.jijhoorterbij.nl
Want JIJ hoort erbij!
Reactie plaatsen
Reacties