Ik hou van schilderen en keramiek, omdat het mij vrij maakt! - Yvonne Goudsblom

Gepubliceerd op 5 januari 2022 om 13:00

De Alkmaarse Yvonne Goudsblom is van beroep een beeldend kunstenaar. Achter haar huis heeft ze een prachtige atelier met een aangebouwde kas. Yvonne geeft schilder-, keramiek cursussen en workshops aan jong en oud. Zelf is ze ook een kunstenaar en maakt ze mooie schilderijen en keramiek werkstukken. 

Heb je altijd al iets met kunst willen doen?

Ik heb vanaf de lagere school al iets willen doen met kunst. Als kind tekende ik veel. Toen ik 10 was ging ik op schilderles elke woensdagmiddag. Ik was het enige kind tussen allemaal volwassenen. Op mijn 12e had ik mijn eerste expositie op school en in de bibliotheek.

Wat betekent kunst voor jou?

Kunst betekend veel voor mij. In mijn hoofd ben ik er dagelijks mee bezig. Kijken is mijn grootste hobby. Kijken naar mooie dingen maakt mij gelukkig, dat kan kunst zijn maar ook architectuur, interieur, natuur, dieren en mooie mensen.

Waarom hou je er zo van om bezig te zijn met schilderen en keramiek?

Ik hou van schilderen en keramiek, omdat het mij vrij maakt. Weg van de dagelijkse dingen die je bezig kunnen houden. Bij het maken van mijn werk loop ik altijd wel ergens tegen een punt aan dat het niet lukt. Als ik na een worsteling voorbij dat punt kom en uiteindelijk tevreden ben met het eindresultaat voel ik mij goed en ben ik trots op mijzelf. Als ik moet kiezen tussen alleen schilderen of keramiek zou ik kiezen voor schilderen. Ik haal meer voldoening uit schilderen en kan er meer mijn gevoel in kwijt. Ieder schilderij gaat over iets in mijn leven wat voor de kijker niet altijd direct zichtbaar is en dat vind ik fijn.

Op welk kunstwerk ben je het meest trots?

Ik ben het meest trots op mijn schilderij Einde en Begin wat boven de eettafel hangt. Het schilderij is 2 bij 1,20 meter groot. Toen mijn man ziek werd ben ik gestart met hardlopen. De eerste rondjes liep ik in de Hout in Alkmaar. Twee minuten hardlopen een minuut wandelen, meestal stond ik stil op de zelfde plek en keek dan door de bladeren van de bomen naar de lucht. Dacht dan na over het naderende eind van het leven van mijn man en samen een gezin zijn, daar heb ik veel even kort staan huilen. Na een tijdje zag ik deze plek ook als een nieuw begin en ander leven samen met mijn twee kinderen, dat gaf mij hoop.

Atelier Goudsblom is het bedrijf van Yvonne; ze geeft les in keramiek en schilderen. Als je met familie, werk of vrienden iets leuks wil doen kan je een workshop volgen! Bij Yvonne kan je kiezen voor schilderen of een keramiek workshop. Het leuke is dat je een eigen ingeving mag geven in wat je wilt maken tijdens de workshop. Zo heeft Yvonne wel eens een workshop gegeven waarbij iedereen samen een onderdeel mocht maken voor een wandecoratie in een babykamer. 

Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

Ik ben 11 jaar gelden begonnen met het geven van cursussen en workshops in mijn eigen bedrijf. Daarvoor heb ik gewerkt als creatief therapeute beeldend in verschillende instellingen en als docent beeldende vorming op verschillende scholen. Na de dood van mijn man en 3 jaar daarna de dood van mijn nieuwe liefde kon/wilde ik mijn werk als creatief therapeute niet meer doen. Naast mijn eigen problemen en die van mijn kinderen wilde ik niet ook nog met mensen werken met problemen. Ik wilde wel beeldend blijven werken maar dan met mensen die iets willen leren en het voor hun plezier doen.

Ik had al een tijdje de gedachte om een eigen bedrijf te beginnen maar durfde de stap niet te maken, financiën, ben ik wel goed genoeg. Een liefde in mijn leven heeft mij er van overtuigd om die stap wel te maken. Hij zei je moet in je zelf geloven en als dat niet zo is dan doe je net alsof het wel zo is. Na een tijdje geloof je wat je denkt en dan lukt alles. Ik heb toen een knop in mijn hoofd omgezet, twijfels weg en gewoon doen en er vooral in jezelf geloven.

Aan welk doelgroep geef je les? 

De doelgroep waaraan ik les geef is divers. De jongste cursist die ik heb gehad was 15 en de oudste 82. Over het algemeen komen er meer vrouwen dan mannen. De grootste groep op het ogenblik zijn vrouwen tussen de 35 en 60 jaar. 

Cursisten leren bij mij verschillende technieken aan door middel van opdrachten, maar er is ook voldoende ruimte om vrij te werken. Naast techniek geef ik ook een stukje kunstgeschiedenis met daaraan gekoppeld een opdracht. Iedereen is vrij om wel of niet mee te doen met een opdracht. Mensen van verschillende niveaus zitten samen in een groep. Voor ieder wordt de cursus op maat gemaakt.

Heb je nog toekomstplannen voor je bedrijf?

Ik heb het gevoel dat ik met mijn bedrijf voor mijzelf de top heb bereikt, alle groepen zitten steeds vol en ik heb een wachtlijst. Regelmatig geef ik workshops voor families, vriendengroepen, collega’s enz. Dat is mooi maar heeft ook een keerzijde. Er blijft te weinig tijd over om zelf te werken en dat is wat ik wil. Volgend jaar ga ik anders werken. Ik wil 3 maal per jaar werken in blokken van 12 weken en dan steeds 4 of 5 weken geen cursussen maar zelf aan het werk.

Wat wil je meegeven aan beginnende kunstenaars?

Aan beginnende kunstenaars wil ik mee geven, geloof in jezelf, overdrijf dat eventueel een beetje en doe wat je wilt doen.

Bezoek Yonne's website voor meer informatie over cursussen en workshops. Of als je haar prachtige werk wilt bekijken :) 

https://www.yvonnegoudsblom.nl/index.html 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.