Downton Abbey: A New Era

Gepubliceerd op 2 augustus 2022 om 13:00

Downton Abbey is terug! Dit keer gaan we naar een villa in Zuid-Frankrijk die Violet heeft gekregen, maar waarom eigenlijk? Ook wordt er een film gemaakt in Downton, want het grote dak moet gemaakt worden. Natuurlijk ontstaat er een chaos wanneer de stomme film uit de mode is en er alleen maar nog films met geluid wordt gemaakt. 

Directed by: Simon Curtis 

Written by: Julian Fellowes

Cast: Hugh Bonneville 

           Jim Carter 

           Michelle Dockery 

           Elizabeth McGovern

Een film in Downton Abbey

De film begint met een bruiloft, Tom en Lucy gaan trouwen. Dat is niet het enige grote nieuws; Violet is eigenaar geworden van een villa. Gegeven door een oude geliefde die is overleden, maar zijn nieuwe vrouw keurt dat niet goed. Enkele familieleden van Violet gaan de villa in Zuid-Frankrijk bezoeken om de vrouw te ontmoeten. Ondertussen is het chaos op Downton. Ze gaan een stomme film maken, want Mary heeft geld nodig om het grote dak te repareren. Totdat er geen stomme films meer worden gemaakt en elke film met geluid is. De regisseur besluit de film met geluid te maken, maar actrice Myrna heeft een rare stem die niet past bij haar personage. Mary wordt gevraagd om stemactrice te spelen voor Myrna's stem. Downton is niet Downton met haar geheimen; Cora houdt iets voor zichzelf dat ze niet wil delen, totdat haar dochter Edith erachter komt en Violets laatste dagen zijn geteld. 

Nieuwe personages 

Sommige mensen van het Downton-personeel zijn niet zo blij dat ze een film maken in Downton Abbey. Die verwende acteurs die overal heen gaan en doen wat ze willen. We hebben drie nieuwe personages;
Guy Dexter, de charmante en knappe acteur waar alle vrouwen op vallen, maar Guy lijkt niet te zijn wie hij daadwerkelijk is. Myrna Dalgleish, de egoïstische actrice die zichzelf ziet als de koningin en de rest als bedienden, maar wanneer ze een levensles krijgt van het personeel komt haar lang verborgen persoonlijkheid tot leven. Jack Barber, de gepassioneerde regisseur die zijn films met liefde maakt en iets te veel tijd met Mary doorbrengt... De meeste personages die we kennen uit de serie en de eerste film zitten ook in deze. De (klein)kinderen zijn groter geworden en de enige die een zin uitsprak was kleindochter Sybil. Ten slotte hebben we de lieve hond Teo die nog nooit zoveel in beeld is geweest dan de andere 2 honden in 7 seizoenen en de eerste film. 

Twee verhalen in de film

Over het verhaal, deze film heeft twee hoofdverhalen. De villa in Zuid-Frankrijk en de film in Downton. Nadat ik de trailer zag dacht ik dat er één verhaal zou zijn, de villa in Frankrijk. Ik was verbaasd en vond het raar dat de film twee hoofdverhalen heeft. Dat gebeurt niet vaak in andere films en al helemaal niet in Downton Abbey. In de eerste film zat er maar één verhaal, het bezoek van de koning en de koningin. De serie had wel een hoofdverhaal per seizoen en verschillende bijverhalen. Het leukst vond ik om te zien  hoe ze op dat moment een film aan het maken waren. Ik vond het interessant om te zien hoe het geluid en de stemmen werden opgenomen en om de oude technieken te zien. Het is ook het begin van een nieuw tijdperk, films met geluid, het begin van voice-overs. Natuurlijk had het ook zijn nadelen, want voor veel acteurs betekende dit het einde van hun carrière. 

Wat ik had gemist 

Er zijn een aantal dingen die ik heb gemist in de film. De man van Mary was van het begin tot het einde in de film nergens te bekennen. Hij werd wel genoemd, maar ik vond het raar. Het is een personage dat best belangrijk is. Wie ik ook had gemist is actrice Lily James. Ze is een nichtje van de familie en haar had ik er wel in verwacht. Wat zou daar de reden voor kunnen zijn? Ook miste ik het beroemde Downton muziekstuk toen de film begon. De film is echt gemaakt voor fans, waarmee ik bedoel dat je de serie en de eerste film moet hebben gezien om het te kunnen begrijpen. Natuurlijk ben je er vrij in om deze film gewoon te kijken, maar ik raad je wel aan om eerst de andere delen te kijken. De film was erg mooi, soms waren de dialogen en de acties erg lang. Elke vraag is beantwoord in de film, maar ik denk niet dat dit het einde is van Downton Abbey. Misschien komt er nog een laatste deel en wie weet? Over 10 jaar een nieuwe serie, dat de kleinkinderen Downton Abbey overnemen? Downton Abbey: A New Era is op dit moment nog te zien in de bioscopen. Ga ervan uit dat het daarna op verschillende streamingdiensten te zien is, zoals Pathé Thuis. 

Downton Abbey (film) kijken: https://www.pathe.nl/film/24289/downton-abbey 

De serie kijken: https://www.netflix.com/nl/title/70213223 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.