The Book Thief

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 12:00

Liesel is een nieuwsgierig meisje die van lezen en schrijven houdt. Ze leeft in een tijd van verdriet en oorlog. Door het lezen kan Liesel ontsnappen aan de realiteit en opgaan in een wereld vol wonderen. 

Directed by: Brian Percival 

Written by: Micheal Petroni 

Cast: Sophie Nélisse

          Geoffrey Rush 

          Emily Watson

Based on: The Book Thief by Markus Zusak

Het verhaal 

Liesel wordt geadopteerd door een Duits koppel. Ze krijgt een goede band met haar nieuwe vader.

Ze leert lezen en schrijven. Maar het is oorlog en alle boeken moeten verbrand worden. Liesel steelt een boek van de brandstapel met boeken. Haar vader ziet dat ze een boek heeft en houdt dit verborgen om problemen te voorkomen. Veel later nemen ze een joodse man, genaamd Max, in huis die zich schuil houdt in de kelder. 

Liesel moet op een dag schoon en gestreken was brengen bij een rijk koppel. Ze komt daar de vrouw tegen die Liesel ook gezien heeft toen ze het boek van de brandstapel pakte. De vrouw laat een mini bibliotheek zien aan Liesel en zegt tegen haar dat ze zo vaak mag komen als ze wil om te lezen. Dit komt al snel aan een eind wanneer de man van de vrouw erachter komt en hij stuurt Liesel weg. De winter is aangebroken en Liesel vindt het een goed idee om sneeuw naar Max te brengen in de kelder. Maar Max wordt al snel ziek doordat het te koud was geworden in de kelder. Liesel steelt boeken van het rijke koppel om ze zo voor te lezen aan de zieke Max. Dan wordt Liesels vader opgeroepen om mee te vechten tegen de oorlog. Langzaam valt Liesel's familie uit elkaar, maar ontstaat er ook weer hoop. 

Mooi idee voor een film

Het begin deed me denken aan Anne with an E, omdat Liesel geadopteerd werd door een stel, maar ze eigenlijk ook een jongen wilden. En dat gebeurde bij Anne ook. Liesel is ook wel een beetje te vergelijken met Anne. Ze zijn allebei eigenwijs en vriendelijk tegen iedereen. Alleen als diegene ook vriendelijk terug doet. Ik vind het interessant om een perspectief te zien van een Duits kind die de 2e Wereldoorlog meemaakte. Haar vader moest vertrekken om mee te vechten en ze is haar biologische moeder erdoor kwijtgeraakt. Liesel heeft er ook niet voor gekozen dat het allemaal zo zou zijn en wide het liefst boeken lezen. En ik vind dat een heel mooi idee om daar een film over te maken. Films zoals The Book Thief, Duitse kinderen in de oorlog, laten dat goed zien hoe het voor hun was in die tijd. En daar moeten eigenlijk meer films over gemaakt worden. 

Eigenlijk dacht ik dat het alleen over een meisje zou gaan die gewoon boeken stal. Maar zoals ik al eerder zei, is het een heel mooi idee en zou deze film ook goed passen in het educatie programma voor kinderen en tieners. Er zat ook een voice-over in de film, die het de hele tijd over Liesel en andere personages had. Net alsof de voice-over ze persoonlijk kon. Maar ik kon er niet op uitmaken welke personage in de film nou de voice-over kon zijn. Aan het einde werd het gezegd wie de voice-over was en ik stond er werkelijk versteld van. Dat was de leukste voice-over personage van alle films die ik gezien heb. Ben je benieuwd wie dat is? Kijk dan de film op Disney+ :)

The Book Thief kijken: https://www.disneyplus.com/nl-nl/movies/the-book-thief/7dJKkukpeNRw