Orange Is the New Black - seizoen 5

Gepubliceerd op 2 september 2021 om 12:00

De hel is los gebroken in de gevangenis van Litchfield. Iedereen is boos om wat er gebeurd is en komt nu in opstand. De gedetineerden doen de gevangenis op slot en laten de cipiers een letterlijke nachtmerrie meemaken. Taystee wil zoveel mogelijk gerechtigheid voor Poussey en probeert dit ook, maar dat gaat niet zo gemakkelijk. 

Created by: Jenji Kohan

Cast: Taylor Schilling

          Selenis Leyva 

          Dascha Polanco

Based on: Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison by Piper Kerman

Justice voor Poussey

Nadat Poussey onterecht dood is gemaakt door een cipier, zijn alle gedetineerden boos geworden en hebben ze de gevangenis overgenomen. De gevangenis staat op zijn kop en iedereen plundert alles bij elkaar. De cipiers en Caputo worden gegijzeld door de gedetineerden. Red zoekt naar dossiers, foto's en van alles om Piscatella te kleineren. Taystee wil gerechtigheid voor Poussey en probeert dit zo goed mogelijk door een video erover naar buiten te brengen op Social Media. Ze onderhandelt met Fig over toekomstige plannen voor de gedetineerden in de gevangenis, maar dit gaat niet zo gemakkelijk en deze kans valt ook snel in duigen... 

Mooi herdacht

Toen ik seizoen 4 af had was ik erg geschrokken van het einde. In het begin van seizoen 5 vond ik het interessant om te zien hoe de gedetineerden de gevangenis overnamen. Ik dacht dat het ongeveer 5 afleveringen zo zou duren, maar toen bleek het hele seizoen over de overname te gaan. Wat ik ook knap vond van de makers om het 13 afleveringen lang over een opstand te laten gaan. Het ging totaal niet vervelen en het bleef spannend om naar te kijken. Het is heel goed van Orange Is the New Black om hier een hele seizoen over te maken. Wat er is gebeurd met Poussey is onder de gordel en gebeurt helaas ook in de echte wereld. Wel vond ik dat Poussey op een gegeven moment vergeten werd en het nog alleen maar ging over wat er in de gevangenis moest veranderen. Ze hebben haar wel heel mooi herdacht :)

In de recensie van seizoen 3 zei ik dat sommige acteurs een grotere rol hadden gekregen in de serie. Nou dat merkte ik pas echt in seizoen 5. Piper en haar problemen kwamen niet zoveel meer in beeld als eerst. We kregen meer Red, Nicky, Blanca, Mendoza etc. in beeld. Wat ik ook heel leuk vond was dat sommige personages opeens dikke vrienden werden of elkaar gingen helpen. Bijvoorbeeld Red en Blanca trokken dit seizoen veel met elkaar op. Terwijl ze elkaar nauwelijks spraken in de vorige seizoenen. 

Het 5e seizoen van Orange Is the New Black is uniek en heel anders vergeleken met de rest van de seizoenen die ik gezien heb. Het had een emotionele vibe, maar alsnog was er humor in dit seizoen van verschillende personages. Daardoor was het niet altijd somber en kon ik af en toe nog lachen :) 

Orange Is the New Black kijken: https://www.netflix.com/nl/title/70242311