In the Heights

Gepubliceerd op 23 juli 2021 om 11:00

De zomerfilm van 2021: In the Heights, gaat over familie en vrienden die allemaal een eigen sueñito (droom) hebben. Ze groeien op in een Latijnse-Amerikaanse gemeenschap in Washington Heights waar de straten bestaan uit muziek en dans. 

Directed by: Jon M. Chu

Written by: Quiara Algería Hudes

                     Lin-Manuel Miranda

Cast: Anthony Ramos

          Leslie Grace

          Corey Hawkins 

          Melissa Barrera

Based on: In the Heights by Quiara Algería Hudes and Lin-Manuel Miranda

Little Sueñito

Usnavi woont in Washington Heights samen met zijn abuela Claudia. Usnavi heeft een eigen winkel die hij runt samen met zijn neef Sonny. Nina is terug van haar studie om tijd door te brengen met familie en vrienden. Maar wat niemand weet is dat ze niet met haar studie door wil gaan. Ze is bang om het te vertellen, omdat iedereen haar altijd heeft gezien als iemand die het ver gaat schoppen. 

Vanessa wil verhuizen en haar droom waarmaken, een modeontwerper worden. Deze droom valt al snel in duigen wanneer het haar niet lukt om het huis te krijgen dat ze wil. Vanessa gaat geïrriteerd naar de winkel van Usnavi om wat drinken te halen. Usnavi probeert Vanessa mee uit te vragen, maar dat gaat niet zo vlekkeloos. Met de hulp van Sonny hebben ze het aankomende weekend een date. In Washington Heights stijgt de temperatuur en iedereen wil gaan zwemmen. De winkel van Usnavi krijgt een telefoontje dat ze een lot hebben verkocht met een waarde van 96.000 dollar. Iedereen zit bij het zwembad en kijkt of hij/zij de loterij heeft gewonnen, maar tot zo ver nog niemand. 

Het is weekend, Vanessa en Usnavi hebben hun date in de club van Washington Heights. Dit loopt al snel ten einde wanneer de hele stad zonder stroom zit. Deze Blackout duurt erg lang en iedereen is ondertussen zijn sueñito verloren. Komt het nog goed?

Culturen eren

De liedjes van de film zijn gezongen met een mix van Engels en Spaans. Ze onderbouwen het verhaal, zo wordt in het begin van de film elke personage ingeleid doormiddel van zang. Ook wordt er gezongen op een manier alsof ze een normaal gesprek aan het voeren zijn. De choreografie is mooi en laat echt de Latijnse-Amerikaanse cultuur zien. Ook komen er veel details in terug, ze eren verschillende culturen en er zijn bepaalde verwijzingen naar de musical Hamilton. Niet alleen in de choreografie komen deze details terug, maar in de gehele film.  

Lin-Manuel Miranda, diegene die In the Heights heeft bedacht, is ook terug te zien in de film. Maar niet in de hoofdrol zoals in Hamilton. Dit is toch wel een goede keuze geweest. Usnavi komt voor mij over als een jonge man die net zijn leven begint en opzoek is naar zijn sueñito. Anthony Ramos heeft daar een jonger uiterlijk voor dan Lin-Manuel Miranda. Maar Lin-Manuel Miranda heeft zeker een belangrijke rol in de film om zijn sueñito te vertellen aan de kijker. Zoals ik al eerder zei, zijn er verwijzingen naar de musical Hamilton te zien. En als verrassing komt er nog een Hamilton-acteur in voor. Dat hadden we wel kunnen verwachten want als Lin-Manuel Miranda een film schrijft of produceert, speelt er meestal een acteur van Hamilton in. 

Conclusie 

Ik vond In the Heights een prachtige film over een groep jonge mensen die hun dromen wille bereiken. Het is leerzaam en vertelt een mooi verhaal over de Latijnse-Amerikaans gemeenschap.

Wat ik wel een beetje jammer vond, dat de Nederlandse ondertiteling soms afleidt als ze gaan zingen. Het is natuurlijk ook leuk om te weten waarover ze het hebben en ook worden er dingen gezegd in het Spaans. Maar ik vond het een beetje afleidend. Ondanks dat het een musical is werd er niet constant in de film gezongen, dit vond ik fijn. Want zoals ik dat wel van Lin-Manuel Miranda gewend ben, bestaat Hamilton volledig uit zang. 

In the Heights is te zien in de bioscoop. En het is het zeker waard om de film op het grote doek te zien, van begin tot en met de eind credits :)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.