Orange Is the New Black - seizoen 1

Gepubliceerd op 20 juli 2021 om 11:00

Toen je jong was heb je ooit een keer meegedaan met een drugshandel. Je hebt je leven daarna weer opgepakt en een bedrijf gestart dat goed loopt, de liefde gevonden en toekomst plannen gemaakt voor jou en je partner. Maar dan krijg je een belletje dat je naar de gevangenis moet, omdat je medeplichtig bent aan een drugshandel. Wie kan dat nou overkomen..... 

Created by: Jenji Kohan

Cast: Taylor Schilling

          Laura Prepon

          Jason Biggs

Based on: Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison by Piper Kerman

Het verhaal

Piper Chapman gaat naar de gevangenis, omdat ze medeplichtig is aan een drugshandeling. Ze heeft het niet makkelijk en beledigt op haar eerste dag de kok. Ze krijgt voor weken geen eten meer en dan blijkt ook nog dat ze met haar ex (die ze kent van de drugshandel) in de gevangenis te zitten.

We volgen niet alleen maar Piper in de gevangenis, maar ook andere gedetineerden en zelfs cipiers. Zo krijgt Dayanara Diaz een verhouding met een cipier genaamd John Bennet en raakt ze zwanger van hem. Ze zijn niet de enige, want het blijkt dat verschillende cipiers en gedetineerden met elkaar een verhouding hebben, verliefd zijn op een andere cipier of gedetineerde en handelen in drugs. 

Ruzie en Geweld?

Ik twijfelde al heel lang of ik wel aan Orange Is the New Black wilde beginnen, ik dacht dat het om veel ruzie en geweld zou gaan. Maar toen ik de trailer had gezien was ik er eigenlijk wel benieuwd naar en besloot ik de eerste aflevering te gaan kijken. Nou en toen werd ik een fan van Orange Is the New Black. Het leuke eraan is dat we niet alleen maar constant Piper volgen en hoe ze haar tijd uitzit in de gevangenis, maar ook andere gedetineerden en hun eigen problemen. Ik was ook erg benieuwd naar wat andere vrouwen hebben gedaan en waarom ze in de gevangenis zitten, want sommige lijken wel 80 jaar of zien er zo lief en onschuldig uit. Je wordt nieuwsgierig naar hun verhalen en daarom wil je verder kijken. Er is dus totaal geen sprake van veel ruzie en geweld in Orange Is the New Black. Ik denk dat er nog maar 1 tot 2 keer een fysieke gevecht is geweest. Dus in ieder geval was seizoen 1 niet echt gewelddadig, natuurlijk gebeuren er ook wel dingen die minder leuk zijn. Maar dat kon ik wel verwachten in zo'n serie. 

Goed in beeld gebracht

Er is goed nagedacht over de manier waarop Orange Is the New Black in beeld is gebracht. De meeste shots in de serie zijn met een keuze gemaakt of verwijzen naar iets symbolisch of iets anders. Bijvoorbeeld dat ze de kijker willen laten misleiden door een geluid te laten horen of een beeld te laten zien. Hierdoor ga je denken hoe de scene zal gaan aflopen. Terwijl het dan heel anders gaat dan jij dacht. En dat hebben de makers van de serie heel goed gedaan, want dat is nog best lastig om te doen. 

Ik vond Orange Is the New Black - seizoen 1, heel interessant en spannend om naar te kijken, je leert ervan en krijgt er een beetje een beeld bij hoe ze in een gevangenis leven. Er zat ook humor in, ik heb veel gelachen waardoor ik een feel-good gevoel kreeg. Orange Is the New Black is te zien op Netflix. 

Orange Is the New black kijken: https://www.netflix.com/nl/