Ferdinand

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 11:00

Het vrolijke stiertje Ferdinand houdt van bloemen en is anders dan de andere jonge stieren. Wanneer hij ouder wordt, ziet hij in wat zijn lot werkelijk inhoudt. Hij vecht voor zijn soort en om vrijheid te krijgen. Ga mee in een spannend avontuur met Ferdinand. 

Directed by: Carlos Saldanha

Screenplay by: Robert L. Baird 

                             Tim Federle 

                             Brad Copeland

Cast: John Cena

          Kate McKinnon

          Gina Rodriguez

          Bobby Cannavale

Based on: The Story of Ferdinand by Munro Leaf

Vechten voor vrijheid

Ferdinand heeft een liefde voor bloemen, terwijl de andere stieren zich bezig houden om mee te doen met het welbekende stierengevecht. De vader van Ferdinand wordt uitgekozen om te vechten tegen de Matador. Ferdinand staat te popelen om zijn vader weer te zien. Alleen heeft zijn vader het niet gered. Ferdinand vlucht van de boerderij en wordt gevonden door een man. De man neemt Ferdinand mee naar zijn boerderij. Daar wordt hij opgevangen door een lief meisje genaamd Nina. Ferdinand groeit op tot een volwassen sterke stier. Het is de dag van de bloemenfestival in het dorp. Ferdinand kan niet mee, omdat hij te groot geworden is; daardoor zullen mensen van hem schrikken. Alleen achter gelaten op de boerderij bedenkt Ferdinand zich en gaat toch naar het festival. Zodra hij in het dorp is wordt hij gestoken door een bij en ontstaat er chaos. Ferdinand vernielt alles waardoor de mensen denken dat hij kwaadaardige bedoelingen heeft. Ferdinand wordt meegenomen naar de boerderij waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Daar ziet hij de andere stieren, die nu groot zijn geworden. De matador gaat een nieuwe stier kiezen voor zijn gevecht. Zonder dat Ferdinand zijn best doet wordt hij gekozen door de matador. Ferdinand zoekt een uitweg om terug te gaan naar Nina. Tijdens het ontsnappen ontdekt hij de echte waarheid achter de stierengevechten. Ferdinand zal er alles aan doen om de stieren mee te nemen naar de plek van vrijheid. 

Cultuur van Spanje

De film laat de cultuur van Spanje zien, zo praten de personages engels maar hoor je een accent erin. De film laat ook het bekende sport, stierengevechten zien. Waar het Spaanse cultuur ook bekend omstaat en dat zal dan ook niet onbekend zijn bij de kijker. Hoe fascinerend en cool de sport kan lijken, het kan ook gruwelijk zijn. De stieren sterven vaak, maar het kan ook gebeuren dat de matador overlijdt. Dit wordt door het oog van Ferdinand duidelijk gemaakt en hij ziet in wat de lot van een stier inhoudt. Hij komt op voor zijn recht en vecht voor zijn vrijheid. 

Naast Ferdinand hebben we nog veel meer personages, met allemaal een eigen karakter. Zo hebben we een schotse stier en een soort Frankenstein stier (ja dat klinkt heel raar). Ook worden we in de film vergezeld door een grappige geit, drie kleurrijke egels en een schattige hond genaamd Paco. De film laat het Spaanse cultuur zien, maar daarnaast komen andere culturen ook naar voren in kleine details. De kleur rood wordt vaak gebruikt in stierengevechten. Deze kleur komt ook kenmerkend terug in de film. Zoals, de favoriete bloemen van Ferdinand zijn rood. 

Terug in de tijd

Er zit veel humor in de film, het is leuk voor jong en oud. Ik heb de film al ongeveer drie keer gezien en het blijft leuk op zijn tijd. Het is een goede feel-good film voor een zondagavond bijvoorbeeld. De film heeft ook zijn geschiedenis. We gaan helemaal terug naar 1936. The Story of Ferdinand is een boek en geschreven door Munro Leaf. Het boek was een inspiratie voor deze film. Disney heeft eerst van het boek een korte animatie gemaakt in 1938. Ferdinand laat zien dat het niet erg is om anders te zijn. Mooie vriendschappen kunnen ontstaan, hoe verschillend we ook zijn van elkaar. Ferdinand is te zien op Disney+. Wat vond jij van de film?

De film kijken: https://www.disneyplus.com/nl-nl/movies/ferdinand/2I5C5nArKzvk 

De animatie uit 1938 kijken: https://youtu.be/UN62cxSs5Q8 

The Story of Ferdinand aanschaffen: https://www.bol.com/nl/nl/p/the-story-of-ferdinand/1001004000636641/?Referrer=ADVNLGOO002008O-S--1001004000636641&gclid=CjwKCAjw-IWkBhBTEiwA2exyO6M_dcTcJiKR_xybMdtFKlpZm-soQi_1MYCvMaRDHpABsyXqrrWoEhoCHu4QAvD_BwE 

Trailer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.