Les Misérables

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 11:00

Nadat Jean Valjean op het goede pad terecht is gekomen achtervolgt het verleden hem. Hij vecht voor zijn vrijheid en dat van zijn dochter. In de beginjaren van The July Monarchy vecht de revolutiegroep Friends of the ABC voor hun land, Frankrijk. Les Misérables is een adembenemende film over liefde, hoop en vrijheid. 

Directed by: Tom Hooper 

Screenplay by: William Nicholson 

                             Alain Boubil

Cast: Hugh Jackman 

          Russell Crowe 

          Anne Hathaway 

          Amanda Seyfried

Based on: Les Misérables by Victor Hugo

Het verhaal

Jean Valjean heeft zijn gevangenisstraf uitgezeten en wordt vrijgelaten. Hij probeert werk te vinden, maar dat lukt niet. Op een avond komt Jean terecht bij een man die hem eten en een slaaplek aanbiedt. Jean beroofd de man en gaat ervan door. Hij wordt terug gebracht naar de man door soldaten met de gestolen spullen. De man zegt dat hij de spullen heeft gegeven. Als advies geeft hij aan Jean dat hij de spullen goed moet gebruiken. Vele jaren later heeft Jean zich omhoog gewerkt en is burgemeester geworden. Een jonge vrouw Fantine doet er alles aan om geld bij elkaar te krijgen voor haar dochter. Door ziekte overlijdt Fantine. Jean heeft haar beloofd om goed voor haar dochter Cosette te zorgen. 

Negen jaar later is de kleine Cosette een beeldschone dame geworden. De revolutie groep genaamd Friends of the ABC vechten tegen het monarchie voor Frankrijk. Een van de leden genaamd Marius wordt verliefd op Cosette. De jonge Eponine is verliefd op Marius, maar hij heeft alleen oog voor Cosette. Jarenlang vlucht Jean Valjean, het verleden achtervolgt hem. Een meedogenloze agent Javert zal er alles aan doen om Jean in zijn handen te krijgen. 

Zingend praten

Eindelijk heb ik Les Misérables gezien, deze film stond al lang op mijn lijstje. Voordat ik de film keek had ik er al veel van gehoord. Een historisch verhaal in een musical jasje. Zo zijn er al veel versies van Les Misérables, boeken, musicals, films, noem het maar op. De musical is een grote hit en is bij veel mensen geliefd. Het verhaal was zeker interessant, ik had totaal geen verwachtingen wat zou moeten komen tijdens de film. Zelf dacht ik, het heeft vast te maken iets met de Franse Revolutie. Het is een film met kostuumdrama en het is historisch, perfect! Daar hou ik van. Echter is deze musical film net iets anders dan hoe we een musical film kennen.

Er wordt veel in gezongen, maar dan een manier van pratend zingen. Dit is zeker een interessante manier, maar het verliest op een gegeven moment de aandacht bij de kijker, dat is jammer. De musicalnummers lijken veel op elkaar qua melodie. De liedjes 'One Day More' en 'Do You Here The People Sing' waren voor mij de beste liedjes. Deze twee liedjes voelde meer als een musicalnummer dan de rest. Bij 'One Day More' loopt het zang mooi in elkaar over, elk personage zingt zijn verhaal en daardoor heeft het lied veel karakterontwikkeling bij de personages. 

Deels Waargewbeurd

Les Misérables is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een man genaamd Eugéne-François Vidocq had een criminele carrière, hiermee is hij gestopt en heeft zijn leven het goede pad opgeleid. Eugene richtte een detective bedrijf op. Net zoals Jean Valjean werd ook Eugene steeds achtervolgd door het verleden en gezocht door de politie. De film speelt zich af in het begin van The July Monarchy in 1830, destijds gebeurde dit ook in Frankrijk. 

Er zitten veel goede acteurs in de film die we kunnen kennen van andere films, zoals Hugh Jackman van The Greatest Showman. Het is een interessante cast met mensen die je niet zo snel samen in een film zou verwachten. De personages worden heel mooi gespeeld met zoveel passie en geloofwaardigheid. Als je de film kijkt zonder er iets over te weten, zou het zo goed echt gebeurd kunnen zijn. Dat is het deels ook, maar het is ook een deel fictief. Les Misérables was een interessante film om te zien, de stijl van de 19e eeuw komt goed naar voren.

De film kijken op Sky: https://www.skyshowtime.com/nl/stream/movies/les-miserables/f0bc67ae-c28a-3fa8-8f1c-8fbb8e841645 

De film kijken op Pathé Thuis: https://www.pathe-thuis.nl/film/21826/les-miserables?gclid=CjwKCAjw-IWkBhBTEiwA2exyOyShJdc6Y4iKypgyU_HBHD2hbexm06nEaUda1IQOQKPuk59-zPlrchoCDtwQAvD_BwE 

Trailer