Blackout

Gepubliceerd op 17 juli 2022 om 11:00

Dit boek bevat zes verschillende verhalen, geschreven door verschillende auteurs waarbij de liefde en geluk centraal staat. Tijdens een hete zomerdag in New York valt plotseling de elektriciteit uit over de hele stad. Twaalf tieners gaan op avontuur onderweg naar een groot feest terwijl de liefde toeslaat...

Auteurs: Nicola Yoon

                Angie Thomas 

                Nic Stone 

                Dhonielle Clayton 

                Tiffany Jackson 

                Ashley Woodfolk 

Uitgeverij: Best of YA 

Genre: Fictie, Romantiek

Een blackout in New York

Tammi heeft de beste dag van haar leven; ze heeft een uitnodiging gekregen voor een stage bij het Apollo theater. Totdat ze te horen krijgt dat haar ex Kareem ook een uitnodiging heeft gekregen en er maar een stageplek is. Tijdens deze confrontatie gaan alle lichten uit, er is een blackout in New York; de stad zit zonder stroom. Jacorey zit tijdens deze blackout vast in een metro onder de grond; Hij worstelt met zichzelf en het verleden wanneer hij een oude bekende tegenkomt in de metro. Kayla is op excursie samen met haar klas. Kayla is verliefd op een jongen genaamd Micah, maar ze heeft een vriend. Voor wie moet ze kiezen? Tot slot zijn er nog zes andere jongeren die nieuwe vriendschappen maken en de liefde vinden op deze warme avond in New York. 

De liefde staat centraal

Elke auteur vertelt een verhaal over één of meerdere personages. De zes verhalen zijn verschillend van elkaar, maar het is ook een samenhangend geheel. Telkens was er een verwijzing naar een personage die in het volgende verhaal zou komen; dat vond ik een grappig detail. Je merkt dat elk verhaal geschreven is door één van de zes schrijvers; zoals de vertelwijze. Bij alle verhalen staat de liefde centraal en je krijgt het gevoel dat je één compleet verhaal leest.  

Verschillende personages

Het onderwerp diversiteit komt ook naar voren in dit boek. Elk personage heeft een eigen stem, een eigen achtergrond en een eigen etniciteit. Elke twee belangrijke personages in een verhaal vullen elkaar aan; of ze vliegen elkaar naar de haren, maar houden ook van elkaar. Dit is het geval bij Tammi en Kareem, tijdens het lezen leer je deze twee personages beter kennen. Tammi was mijn favoriet; ze ziet alles om haar heen als een film en heeft de grootste dromen. Ze deed me meteen aan mezelf denken en mijn liefde voor films. Tammi en Kareem horen bij het verhaal: 'De lange weg'. Dit was het verhaal met meerdere aktes uit het boek. De andere verhalen komen er maar eenmalig in voor. Dat vond ik eigenlijk wel jammer, want ik leerde de personages daardoor niet genoeg kennen. Ook was ik wel benieuwd hoe het verder was gelopen tussen verschillende personages. 

Echte gebeurtenis

Bij het woord blackout denk je vast aan een medisch geval, maar een blackout komt voor in New York. Het is er warm en de stad zit zonder elektriciteit.  Ik leerde voor het eerst met deze gebeurtenis kennen tijdens het kijken van de film In The Heights; daar gebeurd namelijk ook een blackout. In het boek was er ook sprake van een blackout in de jaren 70, dit is ook waargebeurd; google maar eens :). New York heeft af en toe een blackout doordat het zo warm is. Veel mensen weten hier volgens mij niet van af. Dat vind ik  ook heel goed dat deze schrijvers dit onderwerp naar voren brengen. Blackout is een interessant boek voor jong en oud om te lezen. Het boek is niet te lang en je kan zelfs keer op keer genieten van de verschillende verhalen. 

Ik wil Best of YA Books bedanken voor dit recensie-exemplaar. 

Het boek aanschaffen: https://www.bestofyabooks.nl/producten/blackout-9789000376827 

ISBN: 9789000376827

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.