Vergif

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 13:00

Nadat Sophie haar hart kwijt is geraakt gaat ze die terug halen. Ze beleeft een lange reis met grote obstakels, ontmoet nieuwe mensen en vindt zelfs haar prins op het witte paard. 

Auteur: Jennifer Donnelly

Uitgeverij: De Fontein

Genres: Young adult, Fantasy 

Een gestolen hart

Het boek gaat over Sophie, een prinses die binnenkort koningin wordt. Maar haar stiefmoeder Adelaide vindt Sophie niet goed genoeg, omdat ze te aardig en te lief is. Corvus de kraaienkoning overtuigt Adelaide ervan dat Sophie haar ten val zal brengen. De koningin wil dat niet en heeft de keuze dat Corvus het hart van Sophie krijgt. Adelaide beveelt een jager dat hij Sophie moet doden. De jager doodt Sophie en laat haar in het bos achter. 

Dan wordt Sophie door zeven broers en een spin gevonden. Er is nog hoop om Sophie te redden en nemen haar mee naar huis. Johann (een van de zeven broers) maakt een klok in Sophie’s lichaam die dient als nieuw hart. Sophie kan haar nieuwe hart maar moeilijk onder controle houden en krijgt verschillende emoties. De broers vertellen haar dat Corvus harten steelt en dat hij haar hart bewaart. Sophie besluit haar hart terug te halen. Ze begint een moeilijke reis met veel obstakels, maar dan ontmoet ze Will de jager waarmee ze samen haar hart terug gaat halen. Zou het ze lukken....

Wonderbaarlijk geschreven

Voordat ik het boek ging lezen dacht ik eigenlijk dat het hetzelfde verhaal zou zijn zoals we allemaal sneeuwwitje kennen. Dat viel heel erg mee. Het heeft de basis van het originele verhaal, 7 mannen, appel, prins etc. Maar het is sneeuwwitje met een hele andere draai aan het verhaal. Veel nieuwe personages: een hond, spin en zelfs een lieveheersbeestje. Ik vind het verhaal origineel en had niet het gevoel of ik een her-vertelling aan het lezen was.

De manier hoe Jennifer Donnelly het boek heeft geschreven is wonderbaarlijk. Het boek wordt verteld door een alwetende verteller en een paar keer door een personage uit het boek. In het begin vond ik dat verwarrend, want dan wist ik niet meer of het nou de alwetende verteller was of de personage die het verhaal vertelde. Er zijn ook veel andere sprookjes in het verhaal verwerkt zoals Frozen en Rapunzel, dat gaf wel een grappige toevoeging aan het verhaal.

20 personages

Vergif heeft maar liefst meer dan 20 personages die in het boek voorkomen. Niet elk personage blijft van begin tot eind in het boek. Sommige zijn er 5 hoofdstukken lang. De ene wordt in het begin voorgesteld en duikt later in het boek weer op. Alsnog vind ik het heel knap dat Jennifer zoveel personages zo goed heeft verwerkt in het boek. Zoals de hoofdstukken met de 7 broers, waar elke broer iets zegt en het verhaal alsnog te volgen was, probeer dat maar eens na :)

De hoofdpersonage is Sophie de prinses. Ze denkt niet altijd na en neemt mensen te snel in vertrouwen. De mensen in haar omgeving proberen haar te vertellen dat ze niet zo snel onbekende mensen in vertrouwen moet nemen. Bijvoorbeeld dat haar stiefmoeder heeft geprobeerd  Sophie te doden was dat voor iedereen duidelijk, behalve voor Sophie. 

Adelaide is de stiefmoeder van Sophie. In de verhalen die we kennen is de stiefmoeder de bad guy. Dit vond ik niet van Adelaide. Aardig was ze niet, maar ik had het gevoel of ze geen keus had en afhankelijk was van Corvus. En dat ze toch een heel klein beetje van Sophie hield. Tijdens het lezen van het boek ontdek je de jeugd van Adelaide en waarom ze eigenlijk zo gemeen is. 

En dan hebben we de schattige Weber. Weber is een spin en de chef-kok van de zeven broers. Toen ik bij het hoofdstuk was waar Weber voorgesteld werd, dacht ik waar gaat dit verhaal heen? Een spin die eten klaarmaakt voor de zeven broers. Eerst vond ik het raar, maar later ook schattig. Weber is leuk verwerkt in het boek. Ik kreeg er een grappig en schattig beeld bij als ik de stukjes las die over Weber gingen. 

Of ik naar een film keek

Ik vind vergif een heel leuk boek en het las lekker weg, waardoor ik de wereld om me heen vergat. Je wordt echt in het verhaal meegetrokken en beleeft het verhaal mee met de leuke en schattige personages zoals Weber. Tijdens het lezen had ik het gevoel of ik naar een film keek. Zo mooi!!!

Ik raad dit boek zeker aan als je van sprookjes houdt. En vergeet niet wanneer je een kraai ziet, Corvus de kraaienkoning kan misschien wel heel dichtbij zijn ;)

Vergif van Jennifer Donnelly kopen: https://www.uitgeverijdefontein.nl/vergif-jennifer-donnelly/ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.