The Queen's Gambit

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 15:00

Wanneer de jonge Beth Harmon te horen krijgt dat haar moeder is overleden, wordt ze naar een weeshuis gestuurd. Ze ontmoet de conciërge van het weeshuis die goed is in schaken. Beth vind schaken interessant en gaat het ook spelen. Ze blijkt veel talent voor schaken te hebben. 

Auteur:  Walter Tevis 

Uitgeverij: Meulenhoff

Genres: Literaire roman, Psychologische thriller

Een Wonderbaarlijk Schaaktalent

Elizabeth Harmon krijgt te horen dat haar moeder is overleden door een auto-ongeluk. Ze heeft geen naaste familie meer en wordt naar het Methuen tehuis  gestuurd voor weeskinderen. Beth ontmoet meneer Shaibel, de conciërge van het weeshuis die van schaken houdt. Hij leert Beth schaken en het blijkt dat ze een schaaktalent is. Door de jaren heen ontwikkelt Beth haar schaaktalent en neemt ze het op tegen grote schaakmeesters. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Beth raakt verslaafd aan drank en pillen, die haar rustig maken. Ze verliest de mensen om wie ze geeft, maar ze ontmoet ook weer nieuwe mensen in haar leven waar ze een band mee krijgt.

Het boek

De voorkant van het boek ziet er prachtig uit. Met Beth Harmon en een schaakbord. Op het schaakbord staan ook de pillen en drankflesjes waar ze verslaafd aan raakt. Dat vind ik er mooi in verwerkt. De schrijfstijl van het boek vond ik soms nogal moeilijk om te lezen. Er wordt namelijk heel veel verteld over het schaken, dit is natuurlijk leuk als je heel veel verstand van schaken hebt.

Het verhaal wordt niet verteld door Beth, maar door een onbekend persoon. Dit vond ik jammer, want ik had gehoopt dat we vanuit het oogpunt van Beth zouden lezen. 

Boek VS Serie

Als er van een boek een serie of film wordt gemaakt, zit daar altijd verschil in. Nu vond ik dat er in The Queen's Gambit wel veel grote verschillen zaten. In het algemeen zijn het kleine details in films, bijvoorbeeld een roze jurk in de film en een blauwe jurk in het boek. Dat is in de Queen's Gambit echter niet zo, sommige gebeurtenissen in het boek zijn heel anders dan in de serie. Maakt niet uit of je het boek eerst leest en daarna de serie kijkt, of andersom. Ik heb als eerst de serie gezien en daarna dit boek gelezen.

En ik had ook steeds hoop dat het anders zou lopen tussen Benny en Beth. Benny wordt ook heel anders beschreven dan in de serie. Doordat ik de serie al had gezien, kreeg ik steeds het beeld van de karakters uit de serie voor me. Dat is het nadeel als je eerst de serie kijkt en dan het boek leest. Ook snap ik wel waarom de gebeurtenissen soms in de serie anders lopen dan in het boek. Die keuzes zijn goed gemaakt door Scott Frank (regisseur van de serie). En dat geldt ook hetzelfde voor Walter Tevis. Sommige gebeurtenissen komen in het boek beter over dan in de serie. 

Conclusie

Ik vond The Queen's Gambit moeilijk om te lezen vanwege de vele schaaktermen. Maar alsnog vond ik het wel interessant om het boek te lezen en de verschillen te zien tussen de serie en het boek. Als je nieuwsgierig bent naar de verschillen tussen het boek en de film, en hoe het loopt tussen Benny en Beth, raad ik je zeker aan om het boek te lezen. 

Wat vond jij van het boek? Laat het weten hieronder in de reacties!!!                                                                    

Het boek kopen: https://www.meulenhoff.nl/producten/queens-gambit-9789029094580 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.