Hij Die Niet Bestaat

Gepubliceerd op 18 februari 2023 om 11:00

Hij die niet bestaat speelt zich voor Voorbij het Wederwoud af. In dit verhaal komen we erachter waarom Kovjo zijn naam heeft gekregen, De Kinderdoder. Opgegroeid in zijn troep met mede O'khana liep de jonge Kojvo al achter dan de rest. Later kreeg hij een belangrijke rol in zijn leven, maar dit bleek al snel een hartverscheurende noodslot te worden.

Auteur: Valentijn Ringelberg

Uitgever: Hamley Books

Genre: Young Adult 

Het verhaal

Kojvo was als jonge O'khani al anders dan de rest. Met ouders als goede jagers werd er veel van hem verwacht. Op een dag worden een aantal welpen meegenomen om zich bij de groep, "De Dienaren" te voegen. Kojvo wordt afgewezen vanwege zijn zwakheid. Als Kojvo is opgegroeid tot volwassene jager wordt de band tussen hem en zijn moeder op de proef gesteld. De mensen brengen een bezoek aan de Zoutsteppe waar alle O'khana wonen. Kojvo ontmoet Oqoa een andere O'khani; hij wordt haar sentinel. Dit maakt de band tussen zijn moeder en hem lastiger. Oqoa wilt maar een ding en dat is vrede. Dit gaat nog niet zo gemakkelijk. Kojvo begint aan een nieuw avontuur die hem uiteindelijk de verschrikkelijke titel: "De Kinderdoder" zal opleveren. 

Beter leren kennen

Wat zat dit boek vol verrassingen. Na het lezen van Voorbij het Wederwoud hebben we Kojvo al een beetje kunnen leren kennen. Hij kwam over als mysterieus en werd De Kinderdoder genoemd. Beetje bij beetje opende Kojvo zich naar Phaun en ontstond er een vriendschap. In deze Novelle leren we Kojvo op een andere manier kennen. Een onschuldig lief klein welpje die toen al veel verdriet had. "Hij die niet bestaat" werd Kojvo genoemd door de onaardige Omhal en Taii. Misschien was Kojvo niet goed in het zijn van een jager, hij was zeker weten slim voor zijn leeftijd als welp. 

Kojvo heeft een goede band met zijn moeder, bij haar kan hij zijn verdriet kwijt. Kojvo ontmoet zijn grote liefde wanneer de O'khani Oqoa de Zoutsteppe bezoekt. Dit brengt spanning met zich mee tussen Kojvo en zijn moeder. Op een gegeven moment komt Kojvo tot een keuze voor wie hij moet kiezen. Kojvo moet nog veel meer keuzes maken die in het boek aanbod komen. Door het lezen van dit boek heb ik meer empathie kregen voor Kojvo en hem zo beter leren kennen. Wat is er met de behulpzame, liefdevolle Kojvo gebeurd? Waardoor iedereen hem als een monster ziet? Wat ik zo knap vind is, dat Valentijn er goed over heeft nagedacht hoe Kojvo zo zijn naam heeft gekregen. Daarnaast vind ik het hele verhaal realistisch, het klopt gewoon en het klinkt geloofwaardig (het is fictie he, maar soms kan het dan nog wel realistisch zijn :)). 

Vol verrassingen

Het boek bestaat uit drie delen die het leven van Kojvo vertellen als welp tot kinderdoder. De prachtige kaft is zeker een eye-catcher; dit keer in het roze. Naar mijn gevoel, moet de kaft lijken op de Zoutsteppe waar Kojvo is opgegroeid. De Vha'Rymn kaart is zeker niet te missen en ook deze keer is er er bij elk nieuw hoofdstuk een illustratie afgebeeld. Het uiterlijk van het boek, zowel binnen als buiten passen helemaal bij het verhaal. Het leest lekker snel door, de tekst is op een makkelijke manier geformuleerd; het heeft geen moeilijke woorden. Hierdoor raad ik het boek ook aan voor kinderen. Zoals ik al eerder zei, zit het boek vol met verassingen. Ik had dus totaal deze verrassingen niet verwacht. Maar als lezer zal je er versteld van staan. 

Hij Die Niet Bestaat is een Vha'Rymn Novelle. Het speelt zich voor, Voorbij het Wederwoud af. Hierdoor is het een los te lezen avontuur. Al had ik nou wel het gevoel of er delen in dit verhaal waren die in een ander boek uit de serie nog aanbod gaan komen...

Het boek aanschaffen: https://libris.nl/boek?authortitle=valentijn-ringelberg/hij-die-niet-bestaat--9789463967761 

ISBN: 9789463967761 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.