De School van Goed en Kwaad

Gepubliceerd op 3 februari 2023 om 12:00

Elk 4 jaar worden er 2 kinderen meegenomen uit Gavaldon naar de School voor Goed en Kwaad. Daar worden ze opgeleid tot een sprookjesfiguur. Sophie droomt ervan om op deze school te zitten en dan bij de afdeling Goed. Agatha gelooft echter niet in deze mythe en vind het maar onzin. Totdat ze beide op de school terecht komen. Alleen word Agatha op de school van goed gezet en Sophie op de school van kwaad. De schoolmeester heeft een grote fout begaan.... 

Auteur: Soman Chainani

Uitgeverij: Harper Collins

Genre: Young Adult, Fantasy

Een magische sprookje

De School van Goed en Kwaad waar studenten worden opgeleid tot een sprookjesfiguur. De mooie Sophie kijkt er al jaren naar uit om naar deze school te gaan en opgeleid te worden tot een prachtige prinses. Agatha is de beste vriendin van Sophie, zij gelooft niet in deze onzin. Heel lang geleden werden er 2 kinderen ontvoerd en niet meer terug gevonden, de boekenwinkel kreeg elke keer daarna nieuwe sprookjes van een onbekende afzender. Voor de inwoners van Gavaldon werd toen duidelijk dat de kinderen naar een school worden meegenomen. De nacht is aangebroken en Sophie zal er alles aan doen om mee te worden genomen door de schoolmeester. Als een mysterieuze schaduw Sophie meeneemt probeert Agatha haar te redden. Ze raken ergens in het bos terecht en worden beiden gepakt door een reusachtige vogel. 

De meiden worden door de vogel meegenomen naar De School van Goed en Kwaad. Sophie ziet haar mooie toekomst dichterbij komen. Alleen valt deze in het water als ze naar de toren van kwaad wordt gebracht en Agatha naar goed. Sophie gelooft dat ze werkelijk niet bij kwaad hoort, maar ze is de beste leerling van al haar klasgenoten. Agatha wil alleen maar naar huis en probeert een plan te maken. Samen gaan Sophie en Agatha opzoek naar de schoolmeester, ze vinden hem en hij vertelt hun een raadsel die ze moeten oplossen. Agatha probeert de raadsel op te lossen terwijl Sophie haar zinnen heeft gezet op Tedros, een prachtige jongen die een Immer is. Dan weten de meisjes wat het raadsel is en zullen ze deze ook uitvoeren.

Een prachtige kaft

Er is veel over dit boek te vertellen dus laten we bij het begin beginnen. De kaft is prachtig met het logo van de school en de 2 scholen afgebeeld. Eentje in een lichtgrijze kleur en de ander in een grauwe grijze kleur. Onder het logo staan de 2 hoofdpersonages, Sophie en Agatha. Dit zou niet mijn keuze zijn geweest om de hoofdpersonages op de kaft te zetten, want nu heb je als lezer er al een beeld bij. Het is magischer als je zelf fantaseert over personages, plekken, dieren etc. Wat ik ook jammer is dat er een Netflix logo opstaat. Conclusie, de kaft is prachtig. 

Plaatjes in het boek

Het verhaal is lekker lang, wel meer dan 400 bladzijdes. Dus je bent als lezer lekker een lange tijd zoet met dit boek. Ik ben niet een hele grote fan van fantasie verhalen. Dit boek las lekker makkelijk, geen moeilijke woorden, geen moeilijke geschiedenis van de school etc. De hoofdstukken waren niet te lang. Wat ik zo mooi vond was, elke keer bij het begin van een nieuw hoofdstuk staat er onderin een illustratie afgebeeld. Deze illustratie had iets met het hoofdstuk te maken. In het boek zijn verschillende soorten lettertypes te vinden; bijvoorbeeld brieven. Dit maakte het lezen vermakelijker. Het verhaal is mooi beschreven, persoonlijk zou ik De School van Goed en Kwaad wel willen bezoeken. Sommige handelingen waren duister beschreven, het deed mij ook denken aan de stijl van Harry Potter. 

Iconische duo

Sophie denkt misschien dat ze bij goed hoort, maar echter heeft ze iets slechts in haar. Ze probeert aardig te zijn, maar dan is het niet gemeend. Het komt niet uit het hart, ze doet het zodat ze zelf denkt dat ze goed is. Echter wordt ze in het verhaal slechter gemaakt door de mensen om haar heen. Ze was tot haar oren verliefd op Tedros, de zoon van Arthur. Tedros was niet bepaald aardig in het verhaal en had een vaste mening als immer. Al snel bleek dat de immers niet echt aardig voor elkaar waren. De nimmers zijn misschien slecht, toch zien ze hun klasgenoten als vrienden en hebben ze sympathie voor elkaar. De School van Goed en Kwaad lijkt magisch, echter is dit niet waar. Als de leerlingen meerdere keren zakken zal dat gevolgen hebben, maar niemand weet wat. Agatha is erachter gekomen dat de studenten op de school niet alleen maar een prinses of een prins worden, ze kunnen ook een handlanger zijn of zelfs een voorwerp. 

Agatha wordt haar hele leven al geplaagd door kinderen uit Gavaldon. Zelfs als ze op de School komt van Goed wordt ze ook nog geplaagd door de immers. Iedereen vind haar maar raar. Toch zit er echt iets goed in Agatha. Sophie en zij vormen een iconische duo. Wat voor sprookjesfiguur worden ze dan? Sneeuwwitje en de Boze Stiefmoeder? Tedros was de jongen in het verhaal waar Sophie verliefd op werd, echter trekt hij zich ook naar Agatha toe. Hierdoor ontstaat er jaloezie tussen Sophie en Agatha. Op het einde van het verhaal waren er veel wendingen en het allerlaatste hoofdstuk was prachtig beschreven. 

Het boek aanschaffen: https://www.harpercollins.nl/9789402710786/de-school-van-goed-en-kwaad/ 

ISBN: 9789402710786

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.