Schrijven heeft nog nooit zo fijn gevoeld - Chinouk Thijssen

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 14:00

Chinouk Thijssen bracht in 2018 haar eerste Young Adult-Thriller uit, Fataal Spel. Ze heeft een grote passie voor schrijven wat van jongs af aan al begon. Naast het schrijven geeft ze ook gastlessen en inspireert ze veel jongeren over het lezen van boeken en hoe leuk dat is. 

Wat heeft je gemotiveerd om te beginnen met het schrijven van boeken?

In eerste instantie vond ik het leuk om mijn ideeën op te schrijven. Gewoon voor mezelf. Als kind en als tiener schreef ik al hele dagboeken vol, en daarna verzon ik ook echt verhalen. Ik las zelf heel veel, maar ik wist niet dat je zelf kon bepalen dat je schrijver wilde worden. Dat had niemand mij verteld. Maar door het vele lezen raakte ik wel geïnspireerd om zelf ook eens iets te verzinnen en op te schrijven. Pas heel wat later kreeg ik ook de behoefte om die verhalen aan anderen te laten lezen, en zo is het een beetje gegroeid.

Waarom ben je begonnen met schrijven?

Een echt waarom heb ik denk ik niet. Ik denk dat ik uiteindelijk gewoon de behoefte voelde om mijn verhalen te delen. Ik heb nooit moeite hoeven doen om inspiratie te krijgen, die was er altijd al.

Wat was het eerste verhaal dat je schreef en waar ging dat over?

Het allereerste verhaal schreef ik in groep 8 en dat ging over een man die begraven werd en één ding mocht kiezen om mee te nemen in zijn kist. Dat werd een mobiele telefoon. Het grappige is dat er toen nog helemaal geen mobieltjes bestonden, dus hoe ik daarop ben gekomen... geen idee!

Wie inspireert jou?

Andere schrijvers, bijvoorbeeld degenen die mij veel leesplezier hebben bezorgd als kind: R.L. Stine, Paul van Loon en Roald Dahl, maar tegenwoordig ook zeker de doelgroep zelf. Niet alleen inspireren ze me, ze motiveren mij ook heel erg om weer nieuwe verhalen te schrijven.

Kort geleden heeft Chinouk haar allereerste kinderboek geschreven. Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers, het eerste deel van de nieuwe Lúcia Flores-reeks. Het boek neemt je mee in een wereld waar alles mogelijk is. Voor lezers vanaf 8 jaar. 

Waar kwam het idee voor je eerste kinderboek vandaan?

Dat idee ontstond echt heel spontaan. Na de Boekenbeurs in Antwerpen bleven die mooie, kleurrijke kinderboeken van mijn uitgever Clavis in mijn hoofd zitten. Ik werd vrolijk van de covers en nieuwsgierig vanwege de flapteksten. En het enthousiasme van de kinderen op de beurs, dat was zo leuk om te zien.

Ik was nooit van plan geweest om ook kinderboeken te gaan schrijven, maar een paar dagen later was daar opeens het idee voor een magische wereld waarin je je niet verplaatst via een deur, maar via alle andere onderwerpen die je kunt bedenken. Daar begon het denk ik mee.

Niet veel later had ik ideeën voor een hele reeks, maar vervolgens durfde ik daadwerkelijk niet te beginnen met schrijven. Ik was veel te bang dat het in mijn hoofd leuker was en dat ik het niet goed op papier zou krijgen. En ik twijfelde of ik het wel zou kunnen qua schrijfstijl. Dankzij die onzekerheid heb ik het bijna drie jaar uitgesteld, maar op een gegeven moment móést ik het toch proberen. En ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb!

Had je moeite tijdens het schrijven van je eerste kinderboek?

Nee, gek genoeg niet. Hoe onzeker ik daarvoor ook was, vanaf het moment dat ik begon aan het eerste hoofdstuk vóélde ik: dit is het. Dit kan ik. Misschien heel gek om te zeggen, maar schrijven heeft nog nooit zo fijn gevoeld.

Als je moest kiezen, zou je dan nog alleen maar kinderboeken schrijven of alleen maar Young Adult boeken?

Dit vind ik echt de allermoeilijkste vraag, haha. Het schrijven van de kinderboeken voelt voor mij als een bevrijding en het voelt heel natuurlijk. Ook ontstonden er in deze boeken vanzelf meerdere lagen, zoals het omgaan met verlies en rouw, het kweken van zelfvertrouwen en dat je altijd in jezelf moet geloven.

Maar het schrijven van de thrillers vind ik ook heerlijk vooral vanwege de spannende scènes. En ik vind die doelgroep ook heel belangrijk. Jongeren verdienen boeken waarin zij zich kunnen herkennen, en waarmee ze even kunnen ontspannen en ontsnappen. Ik hoop daarom dat ik die keus nooit hoef te maken, want ik heb geen idee waar ik voor zou moeten kiezen.

Op welk boek, dat je zelf geschreven hebt, ben je het meest trots en waarom?

Ik denk toch dat dit Truth or Dance is, omdat ik daarmee een hele persoonlijke kant op ben gegaan. In de trilogie zitten veel persoonlijke ervaringen verwerkt, soms zelfs heel klein. En ik wilde ook heel graag iets doen met mijn liefde voor ballet. Ook al kan ik zelf al meer dan twintig jaar niet meer dansen vanwege mijn knieën, het zal altijd een grote passie blijven.

Wat hoop je nog te bereiken?

Ik hoop dat mijn kinderboeken heel succesvol worden en veel kinderharten gaan veroveren. En een vertaling van een van mijn boeken lijkt me geweldig. Verder heb ik nog wel een hele waslijst aan dingen die ik ooit hoop te bereiken, maar ik wil niet te hard van stapel lopen, haha.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?

O, zoveel!! Meer YA-thrillers, meer kinderboeken, en het kan heel goed zijn dat er nog wat meer verrassingen aan gaan komen. ;)

Chinouk heeft al veel bereikt in haar leven en daar mag ze zeker trots op zijn. Het boek Fataal Spel wordt verfilmd. Ze heeft niet alleen kort geleden een kinderboek geschreven, maar ook twee nieuwe Young Adult-Thrillers. Samen met drie andere Young Adult-auteurs heeft Chinouk een podcast: 'I Write Better Then I Talk' wat gaat over schrijven en alles wat daarbij komt kijken. 

Neem eens een bezoekje aan Chinouk's website voor nog meer leesplezier: https://chinoukthijssen.com 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.