Ik vind het belangrijk dat er in mijn verhalen diverse representatie is op een natuurlijke manier. - Laura Diane

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 14:00

Laura Diane is van beroep een studentencoördinator bij een kinderopvang. Ze begeleid stagiaires die bij een kinderopvang gaan werken. Daarnaast is ze ook auteur en schrijft ze haar eigen boeken. Zo maakte ze in 2013 haar debuut met het boek, Als de nacht eindigt. Het recente boek wat uitkwam heet, Tussen twee vuren. Een spannend Disney-verhaal met een duister kantje. In dit interview vertelt Laura over haar liefde voor schrijven en over haar boeken.

Hoe is de liefde voor schrijven begonnen?

Ik schreef veel fan-fiction toen ik op de middelbare school zat. Zo schreef ik ooit een verhaal over een Boyband waar ik destijds heel fan van was. Mijn eerste fan-fiction verhaal heb ik nog steeds. Als ik een gastles geef op een school vertel ik daar over en laat ik het ook zien. Het grappige is, als ik het nu terug lees denk ik wat is dit in hemelsnaam, hahaha. Het is een groot deel van mijn leven en ook een soort jeugdsentiment. Daarna heb ik heel lang niet meer geschreven en gelezen. In 2013 maakte ik mijn debuut met het boek: Als de nacht eindigt.

Wilde je altijd al schrijven?

Eigenlijk niet, het is er gewoon van gekomen. Mijn leraar Nederlands zei een keer tegen mij dat ik ooit nog een boek zou schrijven. Dat had ik toen niet geloofd, vroeger wilde ik altijd actrice of zangeres worden. Dus de ambitie van schrijven was er niet, het is er echt van gekomen.

Je eerste boek heet Als de nacht eindigt, hoe ben je op dit idee gekomen?

Ik wilde een dystopische verhaal schrijven. Nadat ik lang niet had gelezen begon ik met de boeken van Twilight. Daar is de liefde voor Young-Adult ontstaan en ben ik meer gaan lezen. Het genre dystopie trok mij heel erg. Ik dacht ik ga mijn eigen verhaal schrijven in dat genre. In 2013 ben ik begonnen. Een jaar later gebeurden er grote dingen in mijn leven, ik ging verhuizen. Toen heb ik het even laten zitten en het uitgesteld. Na twee jaar begon ik er weer mee. Al die tijd dacht ik er wel na over in mijn hoofd. Het moest er toch uit dus ik schreef het boek af en stuurde het naar een uitgeverij :). 

Na het lezen van vele dystopische verhalen schreef Laura het boek, Als de nacht eindigt. Het verhaal gaat over Lya die nog nooit de zon heeft gezien. Het verhaal speelt zich af in de toekomst; er zijn allerlei rampen op aarde geweest. Daardoor is de ozonlaag beschadigd en kunnen de mensen alleen nog maar naar buiten zodra de zon onder is.

Waar kwam de inspiratie vandaan voor het boek?

Ik ben er mee begonnen, eigenlijk met een ‘Wat als?’ vraag. Naar mijn geval was dat, wat als je altijd in het donker zal leven? Dan komen er meer vragen zoals, hoe zou dat komen? Wat zal dat doen met jou als persoon? Ik ben geïnspireerd geraakt door boeken zoals, The Hunger Games en Divergent. Ik hou van boeken waarin het gaat om overleven en goed versus kwaad. In dat soort verhalen haal ik mijn inspiratie vandaan. Dat is het dystopische, er kan van alles gebeuren. Speculatieve fictie wordt het genoemd. Je kan het zo gek maken als je wil en voorspellen hoe het zal lopen. We hopen het natuurlijk niet dat het echt gebeurd, maar het is interessant om je ermee bezig te houden.

Hoe ging het schrijfproces van je eerste boek?

Tijdens het schrijven ga ik heel veel af op mijn intuïtie. Ik ben niet een schrijver die alles met post-its gebruikt of alles per hoofdstuk uitdenkt. Daarmee heb ik mijn eerste twee boeken wel mee in de vingers gesneden. Halverwege het eerste boek gebeurt er een hoop, dat stuk heb ik vaak opnieuw geschreven. Het was niet logisch en het klopte niet. Je gaat toch op een gegeven moment vastlopen. Bij mijn derde boek Ivelle heb ik beter geplot en meer van tevoren alles uitgedacht. Er is bij mij altijd genoeg ruimte om er dingen bij te verzinnen. Als ik schrijf komen de ideeën vanzelf, in alles wat ik zie, muziek, iets op Pinterest. Als je begint ben ik altijd bang dat ik niet genoeg materiaal heb, maar dan uiteindelijk heb ik meer woorden dan ik gedacht had.

Welk boek is je favoriet?

Dat is heel lastig, want dat wordt mij heel vaak gevraagd. Nu op het moment is dat mijn Magic Kingdom trilogie. Vooral deel twee, die komt deze zomer uit en dat is mijn favoriet van de drie boeken. Het was een feestje om het te schrijven, omdat het in Disney afspeelt en ik ben gek op Disney World en alle easter eggs zijn heel leuk. Mijn eerste duologie heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ivelle is het boek wat het meest persoonlijke is. Dus elk boek is op een speciale manier bijzonder voor mij.

Het recente boek wat uitkwam van Laura heet Tussen twee vuren, deel één van het Magic Kingdom trilogie. Het speelt zich af in Disney Magic Kingdom. Nadat een orkaan veel huizen heeft verwoest in Florida, worden slachtoffers ondergebracht in Disney Magic Kingdom. Een spannend verhaal met een duister kantje. Laura is een groot fan van Disney, de film Tangled is dan ook haar favoriete film!

Hoe is het tot stand gekomen om een boek te schrijven met het Disney thema?

Vroeger had ik nooit zo veel met Disney, ik vond het wel leuk en had de films gezien. Ik was ook nog nooit in Disneyland Parijs geweest voordat ik naar Disney World ging. In 2012 was ik met twee vriendinnen in Amerika. Zij vonden Disney wel heel leuk. Hun hebben mij overgehaald om nog naar het Magic Kingdom te gaan, ik dacht laten we het maar doen. Toen vond ik het er heel leuk, een paar jaar later ging ik weer en toen werd ik echt verliefd op Disney. Disney World is echt een ervaring, het is een andere wereld. Ik raad ook iedereen aan om daar een keer heen te gaan :).

In 2019 was ik weer in Amerika en toen zou er een orkaan komen. Ik wilde eerst niet en vond het vreselijk. Ook nog gebeld met het RIVM. Toen ben ik toch gegaan en het viel wel mee, bij sommige delen was de orkaan heel erg geweest. Daar is het idee ontstaan, een orkaan die Florida heeft geraakt en dat Disney World zich openstelt voor opvang. Een aantal jaar geleden heb ik ooit een keer op twitter een tweet gezien van iemand, van wat voor verhalen er nog gezien willen worden. Iemand wilde een dystopie verhaal in een attractiepark met een duistere kant. De trilogie is niet helemaal zo geworden, maar die ene tweet heeft het ook geïnspireerd tot mijn idee.

Hoe ging het schrijven van Tussen twee vuren?

Het eerste boek is heel snel gegaan, dat schreef lekker. Ergens tijdens deel twee, kreeg ik van iemand feedback. Toen heb ik een tijd geblokkeerd gezeten, alles wat ik schreef was ruk.De eerste helft ging snel en de tweede helft wat moeizamer. Ik heb veel karakteronderzoek gedaan, zo is er een karakter dat autistisch is. Er waren twee bookstagrammers op mijn Instagram die allebei autistisch zijn. Hun heb ik het laten proeflezen, daar heb ik veel van geleerd. Op Netflix is er een serie die ‘Love on the Spectrum’ heet. Dat gaat over mensen die autistisch zijn en op zoek zijn naar een partner, mooi om te kijken. Deze serie was een inspiratie voor het boek. Ik heb best wel wat reacties gekregen van mensen die autistisch zijn en die vinden dat ik het karakter heel mooi heb neergezet. Het karakter is onderdeel van de groep in het verhaal. Dat vind ik belangrijk in mijn verhalen, dat er diverse representatie is en op een natuurlijke manier; hoe wij in het dagelijkse leven ook met elkaar omgaan. Als je er nadruk op gaat leggen dan plaats je het karakter in een hokje, het moet gewoon normaal zijn. Dat vind ik heel belangrijk om dat soort dingen terug te laten komen in mijn boeken.

Er zitten ook veel easter eggs in, hoe zijn deze ontstaan?

Het is heel bewust gegaan. Als eerst ben ik begonnen met de namen. De personages zijn gebaseerd op Disney karakters. Zo heb ik nagedacht waar ze vandaan komen en dat ze kenmerkende eigenschappen hebben met andere Disney karakters. Zo lijken er twee personages op Lumière en Belle van Beauty and the Beast. Heel veel easter eggs zijn ook gedurende het schrijven ontstaan. Dodger de hond was een dubbele easter egg in deel één, want zo heet de hond van Chris Evans. Die was ook een inspiratie voor een personage.  Tangled is echt mijn favoriete Disney-film, hiervan zitten easter eggs in het verhaal. Ik doe veel verwijzingen van films en karakters waar ik van hou.

Wat kunnen we van het tweede deel verwachten?

Deel twee komt in juli uit. Ik ben heel benieuwd wat anderen ervan gaan vinden, dat deel is mijn favoriet van de trilogie. Er zit een grote plottwist in. Er zit in iedere boek easter eggs, ook personages die lijken op Disney karakters. Er zit veel drama in, op alle vragen die je hebt na deel één worden zeker voor 95% beantwoord. Dodger, de hond gaat nog een belangrijke rol spelen in deel twee. We gaan in het verhaal ook nog naar verschillende plekken toe en het gaat zich ergens anders afspelen. Meer vertel ik niet, maar er is veel te verwachten.

Hoe zie je jezelf in de toekomst, wat wil je nog bereiken?

Ik heb een goed idee voor een fantasy verhaal en een idee voor een novelle. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik raak ergens geïnspireerd door en dan ontstaat het wel. Ik wil mezelf niet vastpinnen aan een genre. Als ik iets leuks vind dan ga ik ervoor.

Ik wil dol graag dat ‘Tussen twee vuren’ in het Engels wordt vertaald. Dat is op dit moment mijn droom en doel. Het kan, het is een internationaal verhaal. Disney is een groot geliefd merk. Heel graag zou ik dan ook nog een serie of een film van de trilogie willen. Dat zou te gek zijn!

Wat wil je aan anderen meegeven?

Altijd je droom volgen. Wat je ook wil, het is veel belangrijker dat je iets doet in het leven wat je echt wil en waar je gelukkig van wordt. Heb doorzettingsvermogen, ga beginnen met wat je wil doen. Als je een boek wil schrijven, ga beginnen! Doe wat je leuk vindt en schrijf wat je leuk vindt. Niet wat de maatschappij van je verwacht, schrijf je eigen verhaal en wat er in je hart zit.

Het tweede deel van de Magic Kingdom trilogie komt in juli uit en heet, Tussen twee werelden. Laura Diane heeft ook met drie andere schrijvers een eigen podcast, I Write Better Than I Talk. In deze podcast praten ze over schrijven en alles wat daarbij komt kijken. Dit kan je beluisteren op Spotify.

Wil je meer weten over Laura of haar boeken, bezoek haar website: http://lauradiane.nl

Volg Laura op Social Media: https://www.instagram.com/lauradianenl/

I Write Better Than I Talk podcast beluisteren: https://open.spotify.com/show/5fNINMSvozy5E3SRHedMGT

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.